Kan ChatGPT hjälpa konsumenter att fatta bättre beslut?

ChatGPT startade med sin 3.0-version och har sedan dess gjort regelbundna uppdateringar och lanseringar. Det förändrar hur konsumenter beter sig, inte minst när det gäller shopping.

Innehållsförteckning

ChatGPT

Hur ChatGPT hjälper konsumenter att fatta bättre köpbeslut

ChatGPT har blivit populärt under de senaste månaderna tack vare sin forskningskapacitet. En CBS-undersökning visade att ChatGPT nådde 100 miljoner månatliga aktiva användare inom två månader, vilket slog de flesta sociala medieplattformar. Det har varit en snackis på Internet eftersom det är ett kraftfullt verktyg för att generera människoliknande text beroende på vilken input det får.

Åtkomst via en HTML-5-webbläsare gör det enkelt, snabbt och effektivt för de flesta internetanvändare. Om du kan använda en smartphone kan du definitivt använda ChatGPT. Idag använder fler och fler människor det för att fatta köpbeslut, vilket ytterligare ökar dess popularitet. Men vad är ChatGPT och hur kan det gynna konsumenterna?

Vad är ChatGPT?

ChatGPT är ett undersökningsverktyg som stadigt har ökat i popularitet sedan det lanserades i november 2022. Dess resa började dock 2015 när OpenAI kom fram som ett forskningsföretag inom artificiell intelligens. Företaget grundades av en grupp entreprenörer och forskare, med namn i listan inklusive Sam Altman. Andra investerare på listan inkluderar Microsoft och Sequoia Capital.

Hur fungerar ChatGPT?

Om du frågar många människor om ChatGPT kommer de flesta att berätta att det bara kräver en prompt för att mata ut data. ChatGPT fungerar genom sin Generative Pre-trained Transformer eller GPT. GPT använder speciella algoritmer för att identifiera mönster i datasekvenser för att ge dig det mest sannolika svaret.

ChatGPT kördes ursprungligen på GPT-3-modellen, men har sedan dess flyttats till GPT-3.5 och GPT-4. 3.5-versionen är gratis och har genomgått en finjusteringsprocess för sin algoritm. ChatGPT Plus, å andra sidan, använder GPT-4-versionen, som är snabbare och använder Internet-plugins. Detta gör det möjligt att hantera mer komplexa uppgifter, såsom att beskriva foton, generera bildtexter och ge mer detaljerade svar.

Undvik felaktigheter när du använder Chat GPT

ChatGPT förlitar sig starkt på din förmåga att använda rätt uppmaning och ge exakta detaljer. Om en användare anger vag information kommer resultatet sannolikt att bli mindre effektivt än om någon har förstått hur man ställer frågor till systemet. Även om det är bra att vara artig när du anger uppmaningar, kommer du alltid att få de bästa resultaten genom att ge kommandon till ChatGPT.

Hur påverkar ChatGPT konsumenternas beslutsfattande?

Nu när du vet hur ChatGPT fungerar undrar du säkert ”hur påverkar det konsumenternas mönster och beteende?”. Forskning visar att många konsumenter har vänt sig till ChatGPT för research, särskilt när de gör inköp. De konsulterar verktyget först för att få insikt innan de ger sig ut på sin shoppingrunda. Hur kan detta hända? Läs vidare för att ta reda på det!

Gör en produktjämförelse

Jämförelse spelar en viktig roll i köpbeslutet. En konsument måste först undersöka och jämföra de tillgängliga produkterna från olika varumärken. Detta kan omfatta färg, pris, funktionalitet, effektivitet och personliga preferenser.

Om en konsument till exempel vill köpa en sko kommer de att överväga komfort, pris, ytterligare funktioner och stötdämpning. Om de har två eller tre alternativ kommer de att begränsa det till dessa funktioner. Med ChatGPT-verktyget kan de helt enkelt skriva in en fråga och begära en jämförelse av de tre skomärken som de överväger.

Genom att använda rätt uppmaningar ger systemet dem den information de behöver för att fatta ett beslut. Några av de uppgifter som en konsument kan behöva ange i ChatGPT för att få bättre prestanda är vilken typ av underlag skorna ska användas på, vilken komfortnivå de föredrar, vilka ytterligare funktioner de vill ha och hur ofta de springer.

Med denna information kan ChatGPT ge dig en uppdelning av vad varje sko är bra för och det bästa alternativet för dig baserat på ditt val. All denna information gör det lättare att fatta ett köpbeslut.

Få expertrådgivning

ChatGPT fungerar genom att sammanställa information från en mängd olika källor till sammanhängande svar som är relevanta för ditt föredragna ämne. Dessa svar simulerar svaren från en kunnig människa. Eftersom det är ett verktyg för naturligt språk är den information som konsumenten får lätt att förstå.

Om du är en konsument som letar efter expertråd är chansen stor att du måste gå igenom massor av artiklar på din sökmotor. Det kan vara både tidskrävande och tröttsamt.

För bättre resultat måste du be ChatGPT att agera som en expert. I det här exemplet vill en konsument veta hur man snabbt läker en vriden eller stukad fotled. Det bästa sättet är att be ChatGPT att agera som en expertfysioterapeut och ge expertråd om hur man fixar det.

Ovanstående uppmaning är mycket bättre än att bara skriva ”hur man fixar en stukad fotled”. Genom att be systemet att agera som en expert och ge mer information, låter du det vara mer mänskligt och ge handlingsbara sätt att närma sig problemet.

Om en konsument överväger två knästöd, kommer ”agera som” att hjälpa dem att veta vilken som är bäst beroende på skadans extremitet. Tillsammans med rekommendationen kommer den också att råda dem att fysiskt besöka en fysioterapeut för mer insikt.

Få svar på exakta frågor på några sekunder

Det finns inget bättre än att få svar på sina frågor inom några minuter. Om du befinner dig i ett köpcentrum och tvekar mellan att köpa produkt A eller produkt B är det sista du vill att behöva vänta i mer än 5 minuter för att veta vad du ska välja. Eller om du navigerar i en stor applikation som TEMU, kan lite hjälp vara mycket välkommet.

ChatGPT fungerar på några sekunder och ser till att konsumenterna får svar när de vill ha dem. Det gör köpbeslutet lättare och enklare. Låt oss ta exemplet med en person i en livsmedelsbutik som inte kan bestämma sig för om han ska köpa ekologiskt eller icke-ekologiskt bröd.

Eftersom du har enkel tillgång till systemet på din telefon kan du snabbt skriva in ChatGPT och få en lista över för- och nackdelar med varje alternativ. Med rätt uppmaning kan du använda verktyget för att undersöka vilka ingredienser som används och få exakta uppgifter på några sekunder.

Framtiden för ChatGPT

ChatGPT har en enorm potential att revolutionera branscher runt om i världen. Systemet har en otrolig förmåga att bearbeta naturligt språk och har blivit ett utmärkt verktyg för både konsumenter och företag.

För konsumenter kan systemet ge insikter om en viss tjänst eller produkt inom några sekunder. Detta påverkar deras beslutsprocess, eftersom deras beslut att köpa eller inte köpa baseras på deras insikter.

För företagen innebär det att de kan förbättra kommunikationen, öka tillväxten och bli mer innovativa. Som företag måste du förstå förändringen i konsumentbeteende och höja ditt spel för att förbli konkurrenskraftig. Om konsumenterna måste vänta mer än en minut på ett svar från din kundtjänst är det mer sannolikt att du förlorar dem eftersom ChatGPT och annan AI-teknik ger svar på några sekunder. Det bästa du kan göra är att ta till dig tekniken och integrera den i dina system så att du kan öka effektiviteten och kundnöjdheten, samtidigt som du ger kunderna möjlighet att fatta välgrundade beslut. Det finns också applikationer som använder AI på ett intelligent sätt, t.ex. monday.com.

Slutsats

ChatGPT startade med sin 3.0-version och har sedan dess gjort regelbundna uppdateringar och lanseringar. Det förändrar hur konsumenter beter sig, inte minst när det gäller shopping.

Omdomen24 Nyheter

Nyhetsartiklarna skrivs oberoende av en medlem av redaktionen. Har du något förslag eller något att tillägga? Skicka sedan ett e-postmeddelande till oss på info@omdomen24.se.

Innehållsförteckning

Dela denna artikel

Senaste artiklarna

För att ge dig en bättre service använder vi cookies och liknande tekniker. Cookies tillåter oss och tredje part att spåra ditt internetbeteende på vår webbplats. Om du fortsätter att surfa på vår webbplats antar vi att du godkänner detta. Vill veta mer? Läs vår Sekretesspolicy.